Napravi nalog Prijavi se

O projektu

Projekat „Ulice Pančeva“ zvanično je pokrenut 6. septembra 2018. godine. Osmislio ga je i realizovao Nikola Đorđević, tada student Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prvobitna ideja autora je bila da na jednom mestu objedini spisak svih ulica i trgova Pančeva, a uz svaki aktuelni naziv bi stajao spisak starih naziva. U tom periodu je primećen nedostatak platformi koje čuvaju fotografije i razglednice Pančeva (a da to nisu stranice i grupe na društvenim mrežama), pa su na sajtu dodate nove kategorije za fotografije, razglednice i mape, čime je otklonjen višegodišnji izazov čuvanja važnih istorijskih podataka.

Neposredno nakon pokretanja sajta, formirano je Udruženje „Pansej“ koje je i zvanično postalo nosilac projekta. Od tada je formirano još nekoliko kategorije koje su izuzetno važne za istaživače: zgrade, spomenici, istorijske crtice o Pančevu, sećanja, proširena stvarnost i akcije prikupljanja fotografija.

S obzirom na to da je platforma naišla na pozitivne reakcije stručne javnosti (iz oblasti istorije i informacionih tehnologija), javila se ideja da se ovaj koncept prikupljanja fotografija proširi i na ostala mesta u Srbiji, zbog čega je u julu 2019. godine zvanično pokrenut sajt Ulice Srbije. Od tada Ulice Pančeva postaje lokalni projekat i sastavni je deo glavnog projekta Ulice Srbije.

Ovaj projekat je jedinstve i po tome što koristi ćirilički .срб domen kao glavni domen projekta. Pored njega, postoji i pomoćni domen ulicepanceva.in.rs koji je namenjen stranim istraživačima koji ne znaju srpski jezik.

Opšti cilj projekta

Doprineti očuvanju i predstavljanju istorije Pančeva korišćenjem informacionih tehnologija

Specifični ciljevi projekta

Formirati univerzalnu platformu koja treba da objedini i predstavi podatke o istoriji Pančeva - fotografije, razglednice, mape, spisak starih naziva ulica i trgova

Obučavati građanke i građane (istraživače, učenike, studente i sve zainteresovane) da koriste podatke sa sajta

Uključivati građanke i građane da aktivno učestvuju u razvoju projekta deljenjem informacija (priča, fotografija i dokumenata iz lične arhive)

Kontinualno istraživati i prikupljati podatke u vezi sa istorijom Pančeva

Razvoj drugih projekata

Creative Commons logo

Creative Commons

OpenStreetMap logo

OpenStreetMap

Велики број података на нашем сајту (локација зграде, локација настанка фотографије, положај улице/трга у насељеном месту) представљени су помоћу бесплатне мапе OpenStreetMap. Циљ је да мапа буде редовно ажурирана и да се подаци поклапају са подацима на нашем сајту. За подлогу се користе мапе са сајта OpenStreetMap Србија.

OpenHistoricalMap logo

OpenHistoricalMap

Подаци о зградама који су прикупљени у оквиру овог пројекта су отворени и доступни су на Порталу отворених података Републике Србије, што значи да свако може да их користи под одговарајућом дозволом. Како би се најбоље испратио развој насељених места, подаци о зградама су искоришћени за развој бесплатне историјске мапе света OpenHistoricalMap. Ова мапа може бити употребљена на часовима историје или за потребе истраживања.

Wayback Machine logo

Wayback Machine

Wikidata logo

Wikidata

Wikimedia Commons logo

Wikimedia Commons

Wikipedia logo

Wikipedia

Tehničke karakteristike

Тип слова

Боје

  • #2f3e4f
  • #1c252f
  • #eeeeee
  • #ede06b

Алати за развој сајта